תכירו את דור ה-Z על פי סקר שנערך בישראל.הדור הצעיר של ילידי 2005-1995 שמרני, בוגר לגילו ומיושב יותר מדור ה-Y ■ לימודים אקדמיים? רק אם זה הכרחי
קרדיט :http://www.themarker.com
“מכורים לסלפי אבל לא אנוכיים, מחוברים אבל בודדים, חרדתיים אבל פרגמטיים, נמנעים מסיכון אבל יזמים” – כך תוארו בכתבה שפורסמה לאחרונה ב”גרדיאן” הבריטי ילדי דור ה-Z, ילידי השנים 1995-2005 – המכונה גם דור ה-K, על שם קטניס אוורדין, גיבורת טרילוגיית הספרים והסרטים “משחקי הרעב”, שכמוה, מרגישים שהעולם שלהם נמצא במאבק מתמיד, לא שוויוני וקשה.
מסקר שערך ה”גרדיאן” בקרב ילידי אותן שנים, עולה כי 79% מהנשאלים הנכנסים לשוק העבודה, בעיקר בחו”ל, דואגים בנוגע למציאת עבודה, ו-72% חוששים כי ייקלעו לחובות. כשהתבקשו להמחיש באמצעות ציור מהו חוב, הדימויים שבהם בחרו להשתמש היו שלשלאות, סורגי כלא ואזיקים.
סקר אחר, שנערך באחרונה בארץ על ידי חברות הייעוץ דינמיקס ותמורות, בשיתוף teenk, המתמחה בשיווק לצעירים, מעלה נתונים מעניינים, ואולי אף מעט מפתיעים, על דור ה-Z: כ-40% מהם חולמים על עבודה בהיי־טק, עבור 15% מהם הפחד הגדול ביותר הוא עבודה משרדית, 61% מהם חושבים שיתחתנו בין גיל 25 ל-30, ורק 2% מילדי דור ה-Z לא מאמינים במוסד הנישואים.
כ-55% מבני דור ה-Z בישראל חושבים שטכנולוגיה מסיחה את דעתם, אף שאינה דבר רע. הסקר נערך בקרב 450 ילידי השנים 1998-1995 (בעת המענה הם היו בני 20-17), והוא כלל שאלות הנוגעות לציפיות ולרצונות של אנשים צעירים אלו לגבי שוק העבודה, הקריירה, ההשכלה וסגנון החיים.
“בדומה לדור ה-Y, דור ה-Z חונך להגשמה עצמית ולחוסר התפשרות, אך בניגוד לדור ה-Y התזזיתי, שמעיד על רצונו להחליף מקומות עבודה כל שנתיים או שלוש, דור ה-Z רוצה להישאר במקום העבודה שלו ולהתקדם בדרג הניהולי”, אומרת מלי אלקובי, מנכ”לית חברת דינמיקס. “63% מהנשאלים השיבו כי אם יהיה להם טוב והם ירגישו כי הם מתפתחים, אין להם עניין להחליף את מקום העבודה; רק 30% ענו כי להערכתם יחליפו את מקום העבודה בטווח של שנה עד חמש שנים”.
חשוב לזכור כי מדובר בסקר הנוגע לעתיד הנשאלים, שאינם נמצאים כרגע בשוק העבודה. אין לדעת כיצד ינהגו בפועל כשיגיעו אל שוק העבודה, וכל האמירות שלהם הן בגדר ציפיות ושאיפות. עם זאת, מדובר באמירות חד־משמעיות: “אני רוצה לעבוד במשרה מלאה, אבל שאעסוק במשהו שאני אוהב ויהיה לי מעניין כדי שיהיה לי אכפת ואשקיע”, אומר פואד סלאימה, בן 17 מחיפה. “אני מעדיף, עם זאת, שלא לעבוד מהבית – כי צריך שתהיה הפרדה בין התחביבים והחיים האישיים שלי לבין העבודה”.
רוצים להיות שכירים ועצמאים בו זמנית
לדור ה-Z יש עוד כמה שאיפות: על פי הסקר, 40% מהם מעוניינים לשלב עבודה כשכירים וכעצמאים כדי לשמור על גמישות; 43% רוצים לעסוק במקצוע אחד שממנו יתפרנסו, אך במקביל לעסוק בדברים שמעניינים אותם כתחביב; ורק 3% סוברים שיחליפו כמה מקצועות במשך הקריירה שלהם. לדברי עורכי הסקר, מדובר בבשורה טובה עבור ארגונים, מכיוון שלהבדיל מהדור שקדם להם, אם צעירים אלו ירגישו טוב במקום העבודה, הם לא ימהרו לחפש תחליף, רק לשם גיוון.
בסקר דומה שנערך ב-2011, 42% מבני דור ה-Y ציינו כי היו מעדיפים לעבוד במשרה חלקית. בקרב דור ה-Z רק 9.5% חושבים שיעדיפו משרה חלקית. מי־טל קלמנוביץ, יועצת ארגונית בחברת תמורות, מסבירה כי בזמן שמאפייני דור ה-Z בעולם מושפעים מאירועי ה-11 בספטמבר, הרי שדור ה-Z הישראלי מבקש ביטחון תעסוקתי בעיקר בשל החשיפה למחאה החברתית שפרצה ב–2011. “אם במקום העבודה שלי יהיו לי אפשרויות קידום ושכר טוב, קביעות היא דבר שאני שואף אליו – אם מקום העבודה טוב אלי, למה שאני אעזוב אותו?”, אומר סלאימה ומדגיש את מה שמעלה גם הסקר: לדור הזה חשובה התפתחות מקצועית־אישית, לצד שכר נדיב. הם גם מייחסים חשיבות רבה לאווירה כיפית, לעבודת צוות וגם לשעות עבודה גמישות, לצד האפשרות לעבוד מהבית.
ממצא מעניין נוסף בסקר מראה כי בני הדור הזה מביעים עמדה חיובית יותר כלפי עמדות ניהוליות בהשוואה לדור ה-Y: כך, 49% השיבו כי חשובה להם הזדמנות לקידום לניהול, בעוד שבסקר על דור ה-Y ענו 51% מהמשתתפים, באופן נחרץ, כי לא ירצו להחליף את המנהל שלהם בעתיד.
כאמור, כ-40% מהנשאלים בסקר הנוכחי אמרו כי ירצו לשלב בין היותם שכירים לעצמאים, אך רק כ-18% ענו כי השאיפה שלהם היא להיות עצמאים, לעומת כ–25% מבני דור ה-Y. “מכיוון שהדור הזה שואף לביטחון תעסוקתי, תמהיל בין הביטחון של השכיר והגמישות והיצירתיות של העצמאי – קוסם לו. הדור הזה רוצה לקחת את הטוב ביותר מכל מקום שהוא יכול”, מסבירה קלמנוביץ.
ענבל גולנזר, בת 17, תלמידת י”א מפתח תקוה שכבר עובדת כמאפרת מקצועית, טוענת שהיא רואה את עצמה עם תואר, “בעיקר בגלל ההורים, כי בשבילם לימודים הם בעדיפות ראשונה. בעוד שבשבילי הכי חשוב להתפתח בתחום האיפור”.
לאימה מוסיף: “תואר אקדמי חשוב, אבל אפשר להסתדר גם בלעדיו, בעיקר כיוון שאנחנו בעידן בו אפשר ללמוד הכול מכל מקום. עם זאת אני חושב שהשכלה בסיסית כמו תעודת בגרות היא דבר נחוץ”.
הבדלים נרשמו בתשובות לסקר בין בנים לבנות, שבלטו בעיקר בשלושה נושאים: על השאלה “איך תיראה העבודה שלך בטווח הארוך”, ענו כ-58% מהבנים, לעומת 45% מהבנות, כי יהיו ממוקדים ומעמיקים בעבודה שלהם; על השאלה “מה חשוב לך בעבודה”, ענו 63% מהנשאלים לעומת 53% מקרב הנשאלות – כי השכר הוא החשוב ביותר; על שאלה בנוגע לסגנון החיים ענו 69% מהנשאלים לעומת 58% מהנשאלות כי יתחתנו בגילים 30-25. ילדי הדור הזה אף מודעים לתוחלת החיים שהולכת ועולה: “אנחנו חיים בתקופה שאנשים מזדקנים בגיל יותר מאוחר, אני לא רוצה להפסיק לעבוד לפני גיל 80, בגלל תנאי הפנסיה לעצמאים”, אומרת גולנזר.
המקום של הטכנולוגיה בדור החדש ברור וחד-משמעי: “הטכנולוגיה שלתוכה הם נולדו מאפשרת להם להיות מולטי־טאסקינג”, טוענת אלקובי. “הם מסוגלים לנהל חמש שיחות במקביל עם הטכנולוגיה הזאת. אף שהם מודעים לכך שהיא עלולה להסיח את דעתם, ופה טמון האתגר של המנהלים שלהם. מדובר בדור שמגיע לשוק עם אוסף יכולות מגוונות מבחינה טכנולוגית. זה הון אנושי ברמה גבוהה, ואולי אפשר לצפות שהפריון יעלה. עם זאת, חשוב לזכור כי מדובר בתהליכי ניבוי בלבד, וכי ייתכן שהדור הזה מושפע מדעות הוריו, ובהתאם לכך עיצב את הציפיות שלו”.